Digitalna izložba

X

O Izložbi:


Dragi čitatelju, pred tobom se nalaze neke od najvrjednijih knjiga Gimnazije Pula. Izabrali smo najvažnije čije dijelove donosimo u digitalnom obliku. Ova digitalna aplikacija može se koristiti samostalno ili na mjestu izloženih knjiga koristeći QR kodove.

Knjige se nalaze u školskoj knjižnici Gimnazije Pula i predstavljaju bogatu ostavštinu Branka Semelića. Naša škola je zbog njegovih zasluga u NOB-u (Narodnooslobodilačkoj borbi), nosila u svojem nazivu Semelićevo ime od 1974. do 1992. godine. Zbirka je puna veoma vrijednih i zanimljivih knjiga, koje datiraju iz druge polovine 19. i prve polovine 20. stoljeća.

U zbirci se nalaze razni rječnici i enciklopedije iz područja kemije, biologije, fizike, tehnike i geografije koje su tada bile među najcjenjenijim i vizualno najprivlačnijim svjetskim enciklopedijama.

Osim enciklopedija ovdje možemo naći i brojna djela svjetski poznatih autora, ali i djela autora s ovih prostora, među kojima su i brojne lektire i udžbenici koji su bili obavezno gradivo u školama prve polovine 20. stoljeća.

S obzirom na to da je Semelić studirao na Tehničkom fakultetu u Zagrebu, na temelju njegovih knjiga iz kojih je učio za ispite, zanimljivo je pratiti koji su tada bila najsuvremeniji tehnološki izumi, te ocjenu struke o njihovoj praktičnosti.

Važnost ove zbirke je u tome što nam ona govori da je Semelić svakako bio visokoobrazovani intelektualac s bogatim znanjem iz raznih područja znanosti.

Upravo zbog toga je i nastala cijela ova izložba, kako bi pokazala važnost dobrog obrazovanja u bilo kojem vremenu, jer je dobro obrazovanje ključno za upoznavanje s novim idejama i pokretima.

Među ostalim zahvaljujući i svom obrazovanju, Semelić je znao prepoznati dobre i ključne ideje u antifašističkim pokretima u doba Drugog svjetskog rata, zbog čega je i postao poznati revolucionar.

Koja su to djela utjecala na Semelića možete vidjeti u nekoliko enciklopedija, rječnika i ostalih knjiga koje smo posebno izdvojili i detaljnije opisali. Kao zanimljivost izdvojili smo i njegove osobne bilježnice iz nižih razreda osnovne škole.

Na kraju bi valjalo naglasiti da je ova izložba dijelom nastavak većeg projekta očuvanja stare i vrijedne građe u srednjoškolskim knjižnicama Istarske županije kojeg su pokrenule Liana Diković i Elda Pliško Horvat, autorice izložbe i urednice kataloga izložbe KRUŠKA - Knjižnične riznice u školama: dragulji pisane riječi = PERA - Patrimonio e rarità: tesori librari nelle biblioteche scolastiche.

Isto tako, ova izložba predstavlja nastojanje da ove knjige ožive na nov način, ili barem potaknu znatiželju čitatelja 21. stoljeća.

Izložbu su osmislili i postavili: profesorica Saša Trbović, profesor Semir Koljić, profesor Dejan Zelenak i profesor/knjižničar Nikola Vujačić.


Autor: Dejan Zelenak, prof.